Zo overleef je de (online) kantoorjungle!

Zo overleef je de (online) kantoorjungle!

Business line

HQ

Type

Blogs

Gepubliceerd op:

06-05-20

Op zoek naar je eerste baan of net gestart met je (nieuwe) baan? Dan heb je te maken met allerlei nieuwe indrukken. Je werkt lange dagen, of zelfs misschien thuis, hebt deadlines en doelen om te behalen en ook nog eens nieuwe collega’s. Maar hoe overleef je die kantoorjungle? Nou, zo!

Kantoortaal

‘Is er al een go gegeven op dat project?’, ‘Deze meeting tillen we over het weekend heen’ of ‘Kun jij dat door communiceren aan HR?’ zijn uitspraken die regelmatig op de kantoorvloer te horen zijn. In je eerste weken kun je misschien denken ‘waar ben ik beland’? Je zult zien dat je binnen no time deze taal je eigen maakt en meepraat met je collega’s. Durf aan je collega’s te vragen wat bepaalde woorden betekenen en voel je je snel comfortabel. Kantoortaal heeft ook een positief effect, het versterkt namelijk het onderlinge teamgevoel én het is functioneel voor op de werkvloer. Laat je hier dus ook vooral niet door afschrikken!

Vind je weg op kantoor

Je bent nieuw in een groot kantoor en wil je weg hier in vinden. Hoe is het ingedeeld met de werkplekken? Hoe werkt het koffiezetapparaat? Dit zijn de eerste vragen die in je opkomen. Wat doe je hiermee? Simpel: Vragen! Maar aan wie? Er zijn verschillende type collega’s te onderscheiden zoals: de aanwezige, de grapjas, de introverte of het type dat altijd over zijn kinderen praat. De ene weet wellicht beter jouw vraag te beantwoorden dan de ander. Gaande weg zal je hier helemaal van op de hoogte zijn, als je blijft vragen! Het stellen van vragen is helemaal niet stom en zorgt er juist voor dat jij je antwoorden krijgt. Hoe meer initiatief je toont en enthousiast bent, hoe eerder jij je weg zal vinden in de jungle!

Online thuiswerkjungle

Nu de meesten van ons thuiswerken tijdens de coronacrisis kan het voor jou als newbie lastig zijn om te bonden met je collega’s. Hoe leer je je collega’s online kennen? Gelukkig maken veel bedrijven gebruik van online communicatieplatforms zoals Microsoft Teams of Slack. Dit lijkt een beetje op het vroegere MSN, maar dan professioneel. Via deze weg kun je met elkaar chatten.

Daarnaast is het een tip om kennismakingsgesprekken door te videobellen in te plannen met je nieuwe collega’s. Zo kun je elkaar, ondanks de afstand, toch zien en spreken.

VrijMiBo

‘Ben jij vrijdag ook bij de vrijmibo?’ zal je vast in je eerste week al horen. Vrijmibo staat voor vrijdagmiddagborrel. Een borrel die veel organisaties inlassen op vrijdag om de week gezellig af te sluiten. Wist je dat deze term alleen in Nederland gebruikt wordt? In België kennen ze het niet, en noemen ze de afsluiting van de week vaak ‘receptie’. Op de vrijmibo is de sfeer in het algemeen een stuk losser en zo is er ruimte om een informele band met jouw collega’s te creëren. Maak hier gebruik van en drink een drankje mee!

Kortom, de (online) kantoorjungle is een plek waar je veel nieuwe indrukken op doet en je weg in moet zien te vinden. Met deze tips in het achterhoofd vind jij vast in no time je weg!

Gerelateerde vacatures

Tags

  • solliciteren
  • werkgeluk
  • Young professional