Terug naar media

Octas | Eventverslag: Hypovak 2018


Artikel: Octas | Eventverslag: Hypovak 2018
Artikel: Octas | Eventverslag: Hypovak 2018

Op een tropisch warme dinsdag gingen onze collega’s Hans en Ymke op pad naar Hypovak, een vakbeurs voor hypotheekprofessionals. Hypovak brengt al jaren professionals die betrokken zijn bij hypotheken, in de breedste zin van het woord, bij elkaar op één event. Wij kwamen veel van onze sterke connecties hier tegen. Er waren veel stands van partijen waarmee wij samenwerken zoals ING, Rabobank, ABN Amro, Florius en Achmea. De professionals , en wij natuurlijk ook, werden naar de stands gelokt met allerlei verleidingen zoals lekkernijen, autoraces, ski-jump en een photobooth, met dit bovenstaande plaatje als gevolg. Dit alles om zoveel mogelijk adviseurs ertoe te brengen om gebruik te maken van hun diensten waaronder bijvoorbeeld geldverstrekking of IT oplossingen, om het de adviseur en de klant zo makkelijk mogelijk te maken.

Gekte op de woningmarkt

De hele dag kon je aansluiten bij de Hypovak Conference en waren er masterclasses. Wij woonden onder andere de conference bij verzorgd door Anna Dijkman, Hoofdredacteur Economisch Bureau ING. Een interessant verhaal over de gekte op de woningmarkt. Belangrijkste conclusies:

1. Gecorrigeerd met de inflatie is het prijsniveau nog niet op dat van 2008. Dat betekent dat de woningprijzen in absolute zin wel duurder zijn, maar in relatieve zin, dit niet zo is. Er lijkt dus geen sprake te zijn van een zeepbel.

2. In vergelijking met andere Europese landen, geeft slechts 4% van de Nederlanders aan dat het lastig is maandelijks de hypotheeklasten te betalen. In de omringende landen is dat percentage substantieel hoger.

3. Er zijn grote regionale verschillen in ons kleine landje als het gaat om de ontwikkeling van de woningprijzen. Het is geen verrassing dat met name in de randstad de woningprijzen hard zijn gestegen. Daar waar extreme druk op de woningmarkt is, zie je dat de woningprijzen in de direct omliggende gemeentes sterk aan het stijgen zijn.

4. Het tekort aan woningen blijft oplopen en is pas rond 2050 ‘opgelost’. Het aantal inwoners van ons land groeit nog steeds en de samenstelling van de huishoudens wordt steeds kleiner. Dat betekent dat er een grotere vraag is naar woningen. Vooralsnog is er sprake van een enorm tekort op de woningmarkt dat zonder creatief ingrijpen, niet op korte termijn verholpen kan worden.

Komen wij jou volgend jaar ook tegen op de Hypovak? Het is dan op dinsdag 28 mei 2019!