Terug naar media

Starten met een achterstand op een (koop)woning


Bron: https://vimeo.com/larsanimation

Stel, jij komt net van school en hebt volop genoten van je studententijd. Om deze studententijd net wat aangenamer te maken, heb je tot het maximum geleend. Misschien heb je het aangenamer gemaakt door leuke activiteiten te gaan doen tijdens je studie of misschien heb je ervoor gekozen om alvast op jezelf te gaan wonen in plaats van bij paps en mams. Wat de reden ook was je hebt er waarschijnlijk een betere studententijd door gehad. Maar de studie is klaar en het is tijd voor de volgende fase in je leven. Een echte grote mensenbaan in plaats van bijbaantjes, je eigen auto om naar je werk te rijden en op zoek naar een (grotere woning) dan de kamer in het huis van je ouders of in je studentenflat. We zoomen hier verder in op de zoektocht naar je nieuwe woning.

Want dan begint het probleem. Je merkt al snel dat het vinden van een woning niet zonder slag of stoot gaat. Vaak heb je bij een huurwoning te maken met inkomenseisen en bij een koopwoning moet je tegenwoordig al goed gespaard hebben om überhaupt kans te maken. Tenslotte ben jij niet de enige die na zijn studententijd zoekt naar meer ruimte dan 15m2 en zijn er meerderen met jou op zoek naar de ‘perfecte’ woning.

Verdien jij €3.600 in je eerste jaar?

Het lijkt dan ook wel of het voor een starter onmogelijk wordt gemaakt om aan een woning te komen. Zo lopen de eisen voor huurwoningen de spuigaten uit. Om überhaupt in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag je niet meer verdienen dan €35.739. En voor de vrije sector geldt de eis dat je minstens 48 keer de netto huur per maand, bruto per jaar moet verdienen (voorbeeld: de huurprijs is €900 netto per maand. Je moet dan 48x €900= €43.200 bruto per jaar verdienen). Maar wie verdient er nou 3.600 bruto per maand als starter? Uiteraard klinkt de eis van een sociale huurwoning aantrekkelijk en denk jij dat je met jouw salaris gemakkelijk kans maakt. Maar niets is minder waar, door een tekort aan (starters)woningen is het vechten om een plekje. En dan zijn er ook nog de voorrangsregels waar je rekening mee moet houden, zoals brand, echtscheiding en bedreiging. Mensen die hiermee te maken krijgen, hebben voorrang op een sociale huurwoning. En net als ik, voldoe je daar waarschijnlijk niet aan, waardoor de kans op een sociale huurwoning aanzienlijk afneemt.

Genoten van je studententijd? Dan ben je te laat!

Misschien denk je na dit gelezen te hebben dat de kans op een koopwoning waarschijnlijk groter is. Maar helaas… Om überhaupt kans te maken op een koopwoning moet je tijdens jouw studie een ‘hoop’ gespaard hebben (of pappa en mamma heel erg lief aankijken). En met een hoop bedoelen we dan ook echt al snel een bedrag met 4 nullen (uiteraard afhankelijk van de koopsom). Hoe je zoveel bij elkaar kunt sparen naast je al je harde studiewerk? Je had hiervoor bijvoorbeeld maandelijks geld op een depositorekening kunnen zetten. Of bijvoorbeeld toch meer kunnen werken in plaats van naar feestjes te gaan en veel te veel bier weg te tikken. Mensen die meer vermogend zijn, maken nou eenmaal meer kans op een koopwoning, dan mensen die minder geld te besteden hebben. En hier moet je blijkbaar al voor je studietijd op bedacht zijn.

Vaak vergissen starters zich in de kosten die komen kijken bij een koopwoning. Naast de koopprijs zijn er ook nog kosten voor de notaris, advies- en bemiddelingskosten, de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), verhuis- en inrichtingskosten, taxatiekosten, makelaarskosten, bouwtechnische keuring en ga zo maar door.

Oorlog op de huizenmarkt

Maar hoe kan het dat het voor een starter zo moeilijk is geworden? Op het moment is het aanbod voor starterswoningen te laag. Er zijn wel genoeg eengezinswoningen, twee-onder-een-kap en vrijstaande huizen. Maar ik ken geen 1 starter in mijn omgeving die vermogend genoeg is om meteen zo’n woning te kopen. Daarnaast zijn de woonlasten in percentage van het inkomen voor starters nu hoger dan 20 jaar geleden. Maar als het financieel mogelijk is en je ouders zijn bereid om je te helpen, dan zouden zij je in de vorm van een eenmalige schenking kunnen helpen. De belastingdienst heeft de regels rondom schenking (tot € 100.000) iets gemakkelijker gemaakt om dit te bewerkstelligen. De huizenmarkt maakt veel mee. Ondanks de lage rentes wordt de koopprijs opgedreven doordat het inmiddels bijna normaal is geworden om te overbieden. Vooral in de grote steden wordt bijna geen huis meer verkocht voor de daadwerkelijke vraagprijs.

Volgens Vishant Tahloe, onze collega en hypotheekacceptant bij Nationale Nederlanden, ben je in de grote steden vaak al te laat als de woning op Funda is geplaatst. “Open huizen dagen waar op een ochtend meer dan 20 bezichtigingen zijn gepland is niet meer vreemd. De koper heeft na zo’n open huizen dag vaak meerdere biedingen ontvangen en kan zo kiezen voor het hoogste bod.” In Zuid-Holland is deze gekte ‘gelukkig’ nog niet zo heftig overgewaaid. Ook geeft Vishant aan dat op Prinsjesdag weer een aantal maatregelen worden aangekondigd voor de huizenmarkt. Omdat er sprake is van een ‘bubbel’ die gaat knappen, is de verwachting dat het voor tweeverdieners makkelijker wordt gemaakt om een hypotheek te krijgen. “Of dit nu verstandig is weet ik niet, maar je kunt je voorstellen dat als mensen meer hypotheek kunnen krijgen, ze ook makkelijker gaan bieden op een woning”, aldus Vishant.

Vermogen opbouwen

Zelf ben ik net zo’n afgestudeerde starter en ik merk dus nu zelf hoe lastig het is om aan een woning te komen. Alhoewel mijn zoektocht nog niet intensief is, reageer ik af en toe op een huurwoning. En ondanks dat ik 7 jaar sta ingeschreven bij Woningnet is mijn slagingskans nog steeds nihil. Doordat ik nu fulltime werk en nog steeds thuis woon, zet ik geld opzij en bouw ik vermogen op. Hierdoor hoop ik mijn kans te vergroten wanneer ik besluit om een huis te kopen.

Starten met een achterstand op een (koop)woning

Miranda
Contentmarketeer