Terug naar media

Wat is Customer Due Diligence (CDD)?


Wat betekent nou Customer Due Diligence (CDD)? Het is een niet te missen term, maar wat doe je dan precies? Lees meer in dit artikel!

Wat is CDD?

(Customer Due Diligence) is een onmisbaar onderdeel geworden van een integere bedrijfsvoering. Van steeds meer organisaties wordt verwacht dat zij hun klanten kennen. De afgelopen jaren is veiligheid en zorgvuldigheid steeds belangrijker geworden. Want praktijken zoals witwassen, fraude en terrorisme zijn zaken waar we helaas nog steeds veel mee te maken hebben. Customer Due Diligence (CDD) is dus heel letterlijk een manier om erachter te komen wat het doel van de klant is bij de bank. Een CDD Analist bijvoorbeeld pluist dit onderzoek goed uit. Wil je meer informatie, lees dan onze blog over wat CDD precies inhoudt.

Customer Due Diligence (CDD); wat is het?

Weet wie je klanten zijn; know your client. De Engelse term ‘due diligence’ betekent heel letterlijk gepaste zorgvuldigheid. En die gepaste zorgvuldigheid is nodig. Weet wie je klanten zijn, oftewel: know your client (KYC). Als CDD Analist ben je een detective, een speurder op zoek naar sporen die leiden naar financieel-economische criminaliteit: het ‘know your client’ principe helpt jou om de bank beter beveiligd te houden.

Vaak wordt een dergelijke CDD functie gecombineerd met een functie als FEC Analist. FEC staat voor Financiële Economische Criminaliteit. Bij Octas kun je voor beide functies altijd terecht! Als FEC Analist ben je verantwoordelijk voor het bestrijden van de gevolgen van Financiële Economische Criminaliteit voor de bank en haar stakeholders.

Binnen het team Compliance kun je dus onder andere werken als:

  • CDD Analist
  • FEC Analist
  • Accountmanager
  • Kwaliteitsmedewerker

Customer Due Diligence onderzoek

Alle Europese banken worstelen tegenwoordig met allerlei wettelijke verplichtingen voor de identificatie en acceptatie van klanten met diepgravende onderzoeken als gevolg. Bij een Customer Due Diligence wordt onderzocht wat het reputatierisico is voor de bank bij samenwerking met een klant. Dat kan zowel een zakelijke als een particuliere klant zijn. Dit reputatierisico is vastgelegd onder de internationale AML (Anti-Money Laundering) regelgeving.

In Nederland is dit de WWFT: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De WWFT heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is. Er is sprake van terrorismefinanciering als vermogen wordt gebruikt om terroristische activiteiten mogelijk te maken. Als Analist binnen het domein Compliance ben je dus een soort van toezichthouder die werkt voor deze wetten. Wil jij werken als CDD Analist bij Octas? Zelfs als junior kun je bij Octas terecht, solliciteer via onderstaande button: