Terug naar media

Blog: Yoga is het nieuwe Agile!


Agile werken en Yoga
Blog: Yoga is het nieuwe Agile werken!

Yoga is het nieuwe agile! In mijn vorige blog nam ik jullie mee in de spreekwoordelijke trein van Usain Bolt. Ik schreef over de technologische trein die mij aan het inhalen was. Althans, dat leek zo, want ben ík niet degene die mezelf keer op keer probeert in te halen?

In privésfeer ben ik de koningin van het te laat komen. Spreek je met mij af dan ben ik minstens een kwartier later. Gelukkig weten de meesten die mij goed kennen dat en houden ze er tegenwoordig rekening mee. Ze zijn agile genoeg om mij te accepteren. Ik ben niet trots op deze eigenschap, en begrijp dat er bepaalde kaders zijn. Eén daarvan is het afspreken in een bepaald tijdsvlak.

Altijd te laat

Ik krijg het maar niet voor elkaar om er te zijn op het afgesproken tijdstip en plan mijn dagen het liefst bomvol. Last minute is mijn tweede naam: toch die andere broek nog even aantrekken, nog een keer mijn haren doen en arrgh! wéér mijn portemonnee vergeten. Naast deze praktische zaken geloof ik niet zo in tijd, wat maakt dat kwartiertje nu uit?

Gulzigheid

De afgelopen honderd jaar is onze samenleving in een rap tempo gemoderniseerd en wordt deze op een agile wijze gedigitaliseerd. Zoals ik aangaf in mijn vorige blog vind ik het soms lastig om die snelheid bij te houden, maar you know what? Bewezen is dat ons brein ook moeite zich heeft aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid. Ons brein en daarmee ook ons stresssysteem.

Afgelopen vrijdag ging ik met mijn tennisteam uiteten in Castricum. Vanuit Amsterdam gehaast naar de trein om op tijd te komen. Ik had op tijd weg kunnen gaan, maar koos ervoor nog éven bij de kantoorborrel te blijven, want dat is immers ook gezellig…

De volgende dag las ik via Bedrock over haast en gulzigheid. Het artikel in het magazine beschrijft haast als gulzigheid. We willen continu meer én meer. We vinden het ergens wel lekker om gehaast te leven, waardoor we van hot naar her racen. Echter, van deze gulzigheid krijgen we dus ook stress. En waar ik hier blog over mijn privéleven, geldt dit natuurlijk ook in mijn werk.

Leren accepteren

En dus moet ik mijzelf aanleren dat ik niet alles kan doen en ook niet moet willen doen. Prioriteiten stellen dus. En accepteren! Dát is waar het om draait.

Optimaal genieten van de keuzes die we maken, dat is veel beter dan er half van genieten. Waarom willen we altijd op zoek naar betere of meer bijzondere momenten? Laatst werd ik ook hierop gewezen; leef in het NU. Baseer je keuzes en je geluk op het hier en nu en zorg er dan ook voor dat je ervan geniet.

On a Mission

En zo werkt het elke dag, privé en ook op het werk. Veel detacheringsaanvragen, veel ad-hoc werkzaamheden, veel afleiding. Het vergt veel agility van mij. Ofwel, we moeten keuzes maken en dat is soms best lastig. Met Octas zijn we ‘on a mission’. En deze missie slaagt als we keuzes maken en prioriteiten helder hebben. We moeten accepteren dat er soms dingen niet lukken of domweg niet in ons tijdschema passen. Door slimme keuzes en agile te werken wordt de prioriteit gesteld. Maar hoe willen we én succesvol, maximaal werkgeluk ervaren en privé relaxt zijn?

Onthaasting of het onttrekken aan de werkelijkheid is niet het antwoord op werkstress. Hoe wij ons verhouden tot de wereld is dat wel. We hebben geen tijd om stil te staan, wel kunnen we ons leven vertragen. Zo doe ik tegenwoordig aan Yoga en plan ik ‘Marit-time’ in. Ik hoor je grinniken, toch is is het voor mij dé perfecte manier om een goede balans te vinden tussen mijn bewustzijn en de snelle wereld om mij heen. En een extra voordeel is, ik blijf er zelf ook nog lekker ‘agile’ van :-).